24 ΩΡΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΟΥΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ - ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ HOT SPOT ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Η ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΙ;

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΟΥΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ - ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ HOT SPOT ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Η ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΙ;


Προβληματισμένος ο Δήμαρχος Βέροιας: «Πειράματα» οι πρόσφυγες ως εργάτες γης
Το πρόβλημα των εργατών γης ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 μέσω
τηλεδιάσκεψης. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ενημερώνοντας το Σώμα για την συμμετοχή του σε τηλεδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη, μεταξύ των Δημάρχων Ημαθίας και Πέλλας, του Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ Κωνσταντίνο Μπαγινέτα και του Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη. Η συζήτηση είχε ως θέμα κοινωνική ένταξη με οικονομική ενίσχυση των προσφύγων στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του προγράμματος HELIOS.

Πρόσφυγες στα χωράφια - Δεν είναι καιρός για «πειράματα»

Όπως ανέφερε ο κ. Βοργιαζίδης, οι 7 Δήμαρχοι μετέφεραν το κλίμα που επικρατεί στις περιοχές τους, με την πλειοψηφία να θεωρούν πως δεν είναι καιρός για πειραματισμούς στις καλλιεργητικές εργασίες, βάζοντας τους πρόσφυγες να εργαστούν στα χωράφια και πως καταλληλότεροι είναι οι εργάτες αλβανικής καταγωγής. Οι λόγοι που ακούστηκαν κατά τη συνεδρίαση ήταν πως οι εργάτες γης από την Αλβανία, γνωρίζουν καλά τις καλλιεργητικές εργασίες της περιοχής μας, κοινώς... ξέρουν τη δουλειά, καθώς και την ελληνική γλώσσα, σε αντίθεση με τους πρόσφυγες, που και τη δουλειά πρέπει να μάθουν στο «και 5» και την γλώσσα δεν γνωρίζουν.
 
Πρόγραμμα για εργασία και επιδότηση στέγης για τους πρόσφυγες/μετανάστες - Κλείνουν τα hot spot της Βέροιας ή έρχονται καινούριοι;

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα HELIOS, που στοχεύει στην ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία μέσω της προώθησης της αυτόνομης διαβίωσης, αναλαμβάνοντας την επιδότηση ενοικίου για 6 έως 12 μήνες, την υποστήριξη για εύρεση εργασίας και την παροχή μαθημάτων ένταξης. Οι πρόσφυγες μπορούν να βρουν σπίτι και εργασία οπουδήποτε επιθυμούν.
Με αφορμή το πρόγραμμα, ο Δήμαρχος εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς σχετικά με τις δομές φιλοξενίας που λειτουργούν στη Βέροια. «Όποιος λαμβάνει ιδιότητα πρόσφυγα, οφείλει εντός ενός μήνα να φύγει από τη δομή που φιλοξενείται και να βρει σπίτι, με επιδότηση ενοικίου έως 12 μήνες. Τι θα γίνει με τα hot spot της Βέροιας; Θα κλείσουν σταδιακά ή ο κόσμος που θα νοικιάζει θα αναπληρώνεται με άλλο κόσμο; Νομίζω ότι θα γίνει το δεύτερο και θα συνεχίσει να έρχεται κόσμος, αν και δεν έχει απαντηθεί ακόμα επίσημα το ερώτημα αυτό», σημείωσε, καλώντας την κυβέρνηση να μην απλοποιήσει τα πράγματα σε σχέση με τους πρόσφυγες ως εργάτες γης, να δείξει προσοχή και να μην σταθεί μόνο στην ανάγκη χεριών στις αγροτικές εργασίες σε Ημαθία και Πέλλα, λόγω έλλειψης Αλβανών εργατών λόγω κορωνοϊού. «Μην ξεχνάμε πως αυτή η δουλειά είναι για 2 μήνες. Και μετά; Να μην απλοποιηθούν τα πράγματα και η κυβέρνηση να δείξει προσοχή. Ο κόσμος που έρχεται πρέπει ως απαραίτητη προϋπόθεση να έχει στέγη και δουλειά για να μπορέσει να αφομοιωθεί από την κοινωνία. Σε άλλη περίπτωση, θα αναγκαστούν να κλέψουν, να παρανομήσουν», ανέφερε ο Δήμαρχος Βέροιας.